Oog voor Warmte

Welkom bij Oog Voor Warmte

Samen zorgen voor een warme en duurzame buurt. Oog voor Warmte is een buurtinitiatief wat werkt aan een plan om de woningen in de wijk Oog in Al op een duurzame en lokale manier te verwarmen. We willen de jaren-30-woningen uit de deelnemende straten aan laten sluiten op een lokaal warmtenet . Daarmee wordt de wijk aardgasvrij. De basis van de techniek is een duurzaam warmtenet dat wordt gevoed door aquathermie uit het naastgelegen Merwedekanaal.


Het initiatief is opgezet door een aantal bewoners van de Molièrelaan, Racinelaan, Goethelaan en de Kanaalweg in samenwerking met de Gemeente Utrecht en twee partijen die dit kunnen realiseren. Wie we precies zijn lees je op de pagina Organisatie!


Maak jij je buurt samen met ons duurzaam? Word lid van de vereniging Oog voor Warmte!

Denk en beslis mee hoe we vrder gaan om jouw woning en de buurt duurzamer te maken.


Pitch voor Gemeente Utrecht - 14-12-2020

Duurzaam en lokaal alternatief voor aardgas: aquathermie

Iedereen weet het: Op termijn moet Nederland van het aardgas af. Dit heeft drie redenen:

  1. Aardgas veroorzaakt CO2-uitstoot

  2. De voorraad aardgas raakt op

  3. Aardgaswinning veroorzaakt aardbevingen (verzakkingen, schade aan woningen en natuur)

Maar wat is het beste alternatief voor gas in onze buurt? Tegenwoordig zijn er gelukkig veel alternatieven voor aardgas. Volgens ons ligt de oplossing vlak naast ons: namelijk het Merwedekanaal! Met de toepassing van aquathermie ( =verwarmen met water) willen we het mogelijk maken om de wijk Oog in Al te verwarmen. Het Merwedekanaal zou de huizen kunnen gaan verwarmen met een combinatie van isolatie van de woningen, warmtepompen en zonnepanelen.

Meer weten over de technische kant? Lees verder op de pagina Techniek.

Stap voor stap duurzamer

Duurzame lokale warmte realiseren we niet zomaar. Daarvoor hebben we een stappenplan gemaakt. En we willen ook graag weten wat jij, als buur, van onze plannen vindt. Een van de eerste stappen is deze website natuurlijk. We willen onze plannen en voortgang goed communiceren met de rest van de buurt.


Stand van zaken

We zijn nu een klein jaar bezig met de plannen van ons lokaal warmtenet. Na het Plan van Aanpak zijn we het afgelopen half jaar bezig geweest me de eerste uitwerking ervan. De techniek en haalbaarheid worden verder onderzocht en de organisatie van ins initiatief is verder uitgewerkt naar een officiële vereniging. We hebben de buurt op de hoogte gehouden met nieuwsbrieven. Daarnaast zitten we regelmatig om de tafel met de gemeente Utrecht om ervoor te zorgen dat de plannen uitvoerbaar zijn in onze wijk.

En alles loopt voortvarend want we kunnen ook vermelden dat we gaan werken aan het oprichten van een energie coöperatie!


Tussentijds zullen we je via deze site en via de nieuwsbrief informeren. Heb je een vraag, spreek een van ons aan!Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte worden gehouden? meld je aan voor de nieuwsbrief!

We hebben op deze site ook een archief van alle vorige nieuwsbrieven.