Techniek

Lokaal warmtenet

Met Oog Voor Warmte onderzoeken we of we een lokaal warmtenet kunnen aanleggen. Via het warmtenet sluiten we dan de woningen aan op een systeem van aquathermie. Het warmtenet maakt gebruik van een combinatie van een warmtewisselaar, warmteopslag en warmtepompen.

De impact van een warmtenet is tweeledig:

1. collectieve infrastructuur warmtenet (buizen onder de stoep, warmtepompen, warmtewisselaar in het kanaal)

2. aanpassingen individuele woningen: Wil je woningen goed en comfortabel verwarmen met lage of midden temperatuur dan moeten deze goed geïsoleerd zijn. Verder zijn aanpassingen als aansluiting op het warmtenet, laag temperatuur radiatoren, indictie koken buffervat, zonnepanelen nodig of wenselijk


Wat is aquathermie?

Aquathermie is de verzamelterm voor duurzaam verwarmen en koelen met water. Het gaat om warmte en koude uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). Aquathermie is één van de alternatieven voor duurzame verwarming uit het Klimaatakkoord. (Bron: www.aquathermie.nl)

Verwarmen met water heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere warmtebronnen.

Voordelen van aquathermie:

  • aquathermie is schoon en duurzaam

  • het is een collectieve oplossing waarvoor relatief weinig elektriciteit nodig is

  • aquathermie is een betrouwbare bron (er is altijd water en de techniek is nauwkeurig getest)

  • voor de toepassing is weinig ruimte nodig

  • het water werkt verkoelend in de zomer

  • het instaleren van aquathermie is kostenefficiënt en relatief goedkoop

Kortom, water is een duurzame bron voor het verwarmen en verkoelen van je huis, goedkoop en ook betrouwbaar. Onderstaand filmpje van Provincie Fryslân laat hiervan een aantal voorbeelden zien.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het toepassen van aquathermie, welke als nadelig kunnen worden gezien, namelijk:

  • woningen moeten geïsoleerd worden tot de standaard isolatienorm

  • ontwikkeling en aanleg kost enkele jaren

  • het is nodig om samen te werken met andere organisaties (Gemeente, Rijkswaterstaat, Waterschap)

Deze voorwaarden betekenen dat het toch wel enkele jaren duurt voordat we een warmtenet met aquathermie kunnen realiseren. Denk aan een doorlooptijd van 2-5 jaar waarbij de eerste pilot woningen na 2 jaar worden aangesloten. Andere woningen volgen later pas. Hierdoor kan het warmtenet stapsgewijs doorgroeien tot meer energiebronnen en type woningen waardoor het warmtenet steeds ‘slimmer’ en efficiënter wordt.

Wat we alvast kunnen doen voordat het warmtenet in de buurt is gerealiseerd? Samen kunnen we alvast beginnen met het isoleren van de woningen in de wijk tot de standaard isolatienorm. Dat is altijd slim en duurzaam - ook als je niet aansluit op het toekomstige warmtenet! . Dit bespaart direct in de maandelijkse energielasten, ook als je op gas of elektra verwarmt. Meer informatie over isoleren vind je op de website van Milieucentraal en op Verbeterjehuis.

Voor het isoleren gaan we met Oog voor Warmte collectieve inkoopacties organiseren. Hou je brievenbus en mailbox dus in de gaten! Nog geen lid, maar wil je dit niet missen? vergeet dan niet je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Stappenplan

Eerste stap: voorbereiden eerste woningen

De basis, 1e gebruikers + iedereen die nu al wilt verduurzamen maken woning gereed d.m.v. isolatie, inductie koken, zonnepanelen etc.

Deze investeringen zijn voor de bewoners zelf maar worden ondersteund door de Oog voor Warmte organisatie met o.a.:

  • Advies op maat

  • Gezamenlijke inkoop materiaal & diensten

  • Mogelijkheden tot financiering en subsidie onderzoeken

Tweede stap: basis warmtenet

In deze stap wordt de basis gelegd voor de toekomst van een efficiënt warmtenet. Er wordt een netwerk aangelegd: een buizenstelsel onder het trottoir waar vloeistof door stroomt. In deze startfase is de temperatuur van de vloeistof in het netwerk nog laag. Het wordt gekenmerkt als "Lage Temperatuur" netwerk (LT) omdat het onder de 20 graden is.


In de winter is het water van het kanaal geen 20 graden. We bereiken in de winter deze temperatuur door in de zomer de warmte uit het kanaal te halen en in de bodem op te slaan. De warmte uit het water halen gebeurt met een warmtewisselaar die in het kanaal komt te liggen. De warmtewisselaar is van voldoende capaciteit voor deze stap maar kan worden uitgebreid zodra het netwerk begint te groeien.


Nadat het netwerk is aangelegd worden de eerste woningen aangesloten. Elke woning krijgt in deze fase een individuele warmtepomp. Met deze warmtepomp wordt het water in het verwarmingssysteem van de woning verder verwarmt tot 50 á 60 graden. Deze temperstuur is hoog genoeg om een goed geïsoleerde woning te verwarmen tot een aangename woontemperatuur. De warmtepomp kan zijn energie krijgen uit de zonnepanelen die op het dak van de woning liggen.


De 5e generatie warmtenet software die op dit moment in ontwikkeling is door Nieuwe Warmte zal in deze fase worden toegepast

Derde stap: uitbreiden

In deze derde fase wordt het warmtenet uitgebreid met een medium temperatuur netwerk. Dat betekent dat er een tweede leiding onder het trottoir komt te liggen. Een centrale warmtepomp verhoogt de temperatuur van de vloeistof in het netwerk tot 55 graden. Het MT-netwerk kan direct worden aangesloten op de cv-installatie of boiler van de woning voor duurzaam warm water. Een individuele warmtepomp is dan niet meer nodig. Zo wordt ook de retour temperatuur benut en is het mogelijk om te koelen in de zomer.


In deze stap is het mogelijk om huizen en gebouwen aan te sluiten die de voorkeur hebben voor een medium temperatuur. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld zijn:


  • Geen zonnepanelen mogelijk voor elektriciteitsvoorziening eigen warmtepomp

  • minder goede isolatie van de woning mogelijk

  • Geen plaats voor een eigen warmtepomp

  • Benodigde capaciteit groter dan met de warmtepomp

  • Onregelmatig gebruik

  • Persoonlijke voorkeur

Vierde stap: uitbreiden clusters en bronnen

De vierde stap is om extra warmtewisselaars te plaatsen in de Merwedekanaal en andere buurten kunnen dezelfde stappen gaan ondernemen als wij “Oog voor Warmte”.


Door de flexibele inzetmogelijkheden van het netwerk is het in de toekomst ook mogelijk om andere bronnen te koppelen aan het systeem. Hierdoor wordt het warmtenet steeds efficiënter.

Deze stap zetten wij, als alles goed gaat, op zijn vroegst in 2025.